درباره وبلاگ نجوم را بیاموزید ولی فقط برای شناخت بهتر خداوند ............ موضوعات
آخرین مطالب پيوندها
تبادل
لینک هوشمند
نويسندگان نگاهی به فراسوی آسمان در دوران باستان و به شوند (علت) برگزاری برخی از آیین ها و جشن های مذهبی دقت خاصی در ساخت بناهای مختلف می شده تا هم نمونه ای از قدرت علمی سازندگان آن باشد و هم بنابر مقتضیات زمانه پاسخگوی کاربران آن باشد به طوریکه بتوانند بر اساس اطلاعاتی که از این گونه بناهای خاص تقویمی و نجومی به دست می آورند مراسم خود را برگزار کنند و برنامه ریزی های آیینی را انجام دهند.
و همچنین طبق مقالاتی که آقای غیاث آبادی در این مورد نگاشته اند در میان همه کنگره های تخت جمشید سازه ای وجود دارد که با آفتاب سنج های تقویم آفتابی نقش رستم (کعبه زرتشت) شباهت فراوانی داردند و شواهدی مبنی بر کارکرد تقویمی در آنها دیده می شود . نمای این آفتاب سنج ها و کنگره ها در برگیرنده آن علیرغم تعداد بسیارفراوان تنها در دو جهت ساخته شده اند یا در امتداد پرتوهای خورشید بامدادی انقلاب تابستانی هستند و یا در تقاطع با آن . به این ترتیب طبق نظر آقای رضا مرادی غیاث آبادی به هنگام انقلاب تابستانی یا آغاز تابستان (تیرگان) تمامی اضلاع آفتاب سنجها یی که نمای آنها در امتداد پرتوهای خورشید است در معرض نور خورشید قرار می گیرند و هیچ یک از اضلاع هفتگانه آن در سایه قرار نمی گیرند . اما از سوی دیگر تمامی اضلاع آفتاب سنجها یی که نمای آنها در تقاطع با پرتوهای خورشید قرار دارند در سایه کامل قرار می گیرند و نور خورشید به هیچ یک از اضلاع هفت گانه آنها نمی تابد این وضعیت در آفتاب سنجها فرارسیدن فصل تابستان را نوید می دهند . به نظر آقای غیاث آبادی اضلاع این آفتاب سنجها توانایی این را هم دارند که هنگام های دیگر از سال همچون نوروز و مهرگان (میتراکانا) (اعتدال بهااری و پاییزی) و همچنین انقلاب زمستانی یا شب یلدا(شب چله) را نشان دهند.
سه شنبه 4 بهمن 1390برچسب:, :: :: نويسنده : احسان
زیگورات چغازنبیل در استان خوزستان و در فاصله 40 کیلومتری جنوب شرقی شوش و 20 کیلومتری هفت تپه و در نزدیکی کرانه غربی رود دز جای گرفته است .
شواهدی در دست است که نشان می دهد شهر دور اونتاشی و زیگورات چغازنبیل پیش از آن که به تمامی ساخته و کامل شود به دست (( آشور بانیپال )) پادشاه آشور تصرف و ویران شده است . چنانکه همین شخص در کتیبه ای اظهار کرده است :
من زیگورات شوش را که از آجرهایی با سنگ لاجورد لعاب شده بود را شکستم … معابد عیلام را با خاک یکسان کردم … من شوش را تبدیل به یک ویرانه کردم … ندای انسانی و بانگ شادی به دست من از آنجا رخت بر بست .
در سه سوی زیگورات چغازنبیل سه بنای کوچک آجری دایره ای شکل ساخته شده است که تنها یکی از آنها که در سوی شمال غربی قرار دارد به دست مرمتگران عضو هیئت کاوش فرانسوی شبیه به نمونه سالم شمال غربی بازسازی شد .
درباره کاربرد این سه بنا نظریه های متفاوتی عرض شده بود . رومان گریشمن سرپرست هیئت کاوش چغازنبیل و نیز اندره پارو از آن به عنوان (( پوستامنت )) به معنای پایه مجسمه نام برده اند .
ادامه مطلب ... سه شنبه 4 بهمن 1390برچسب:, :: :: نويسنده : احسان
بنای استن هنج که قدمتی حدود 4000 سال دارد در سالیزبری ٫ ناحیه ای در جنوب جزیره انگلستان قرار دارد . این بنا که به عقیده بعضی از دانشمندان یک رصدخانه تمام عیار و حساب شده است و به عقیده برخی دیگر از دانشمندان یک مکان برای انجام فرایض دینی و مذهبی است از سنگ های بسیار بزرگی که به صورت بسیار منظم استقرار یافته اند و محوطه های گوناگونی را تشکیل می دهند ساخته شده است . دانشمندان بسیار زیادی بر روی کاربری های واقعی این بنای خرسنگی تحقیقات انجام داده اند که نشان می دهد اگر این بنا یک مکان برای انجام فرایض مذهبی و اهدای قربانی بوده است بدون شک کاربرد های دقیقی در پیش بینی کسوف و خسوف و کاربرد های تقویمی نیز داشته است . در این بنا می توان شمالی ترین نقاط طلوع و غروب خورشید را در هنگامه انقلاب تابستانی و جنوبی ترین نقاط طلوع و غروب خورشید را در هنگامه انقلاب زمستانی نشان داد که نتیجه آن تقسیم بندی فصول سال به گاههای مختلف بوده که بشر آن زمان می توانسته کوتاهترین و بلندترین روز های سال را از طریق همین ابزار ها تشخیص دهد که شاید با روز انجام مراسم دینی آنها مطابقت داشته است و کاربرد یک تقویم را برای آنها ایفا می کرده است . بنای استن هنج (stonehenge) به گونه ای هوشمندانه طراحی و ساخته شده بود به گونه ای که اگر در موضع مشخص شده آن بایستیم می توانیم بر فراز تخته سنگی خاص طلوع و غروب خورشید انقلاب تابستانی یا انقلاب زمستانی را دیده و رصد کنیم و یا حتی مواضعی در این بنا طراحی شده است که باعث می شود بتوان شمالی ترین و جنوبی ترین نقاط طلوع و غروب ماه را نیز رصد کرد . بنای استن هنج از قسمت های مختلفی تشکیل شده است که به عقیده اخترشناسان کاربرد های نجومی خاصی دارند و هر یک به نوعی نقش ابزار خاصی را در گاهشماری و اخترشناسی بازی می کنند . به طور مثال می توان به دوایر (ابری) اشاره کرد که به اعتقاد برخی برای محاسبه ماه گرفتگی ها و گرفت ها به کار می رفته و یا به (دایره سارسن) در مرکز این بنا اشاره کرد .
در مقالات بعدی به تفضیل در مورد چگونگی عملکرد نواحی مختلف این بنای بزرگ خواهیم پرداخت .
سه شنبه 4 بهمن 1390برچسب:, :: :: نويسنده : احسان
صفحه قبل 1 صفحه بعد |